JazzMne

In Memoriam: Duško Gojković

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent, Duško Gojković, jedan od najvećih muzičara na Balkanu, preminuo je u 92. godini u Minhenu.

photo: Nemanja Zivkovic (duskogojkovic.com)
photo: Nemanja Živković (duskogojkovic.com)

,,Znaš kako: kad čovjek odluči da svira džez, prvi uslov je da ima ritam, ,,tajming’’ – to imaš ili nemaš, to je urođeno. Može da se nauči harmonija i teorija, ali mora čovjek da ima osjećanje za sviranje džeza. To ti je kao drugi dijalekt, kao drugi jezik koji treba da se nauči.’’ (Duško Gojković: Insert iz intervjua za nedjeljnik ,,Vreme’’)

Tokom svoje karijere, Duško Gojković, izgradio je sopstveni stil prepoznatljiv po preciznosti, briljantnosti tehnike i toplom zvuku u sviranju, kao i melodičnosti u komponovanju. Od 1955. svirao je sa brojnim muzičarima među kojima su Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Stan Getz, Sonny Rollins, Lee Konitz, Chet Baker, Woody Herman, Johnny Griffin, Mal Waldron, Phil Woods, Tommy Flanagan, Kenny Clarke ili Kenny Barron i drugi. Izuzetno je cijenjen u Americi i Japanu. Najpoznatiji je po svom nepogrešivom melodičnom fraziranju i vrhunskim baladama na trubi, prigušenoj trubi i flugelhornu.

photo: Nemanja Zivkovic (duskogojkovic.com)
photo: Nemanja Živković (duskogojkovic.com)

Šezdesetih godina svirao je sa umjetnicima kao što su Miles Davis, Dizzy Gillespie, Oscar Pettiford, Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Duke Jordan, Slide Hampton… U Minhenu 1968. osnovao je sopstveni big bend čiji je član bio i Rolf Ericsson, a 1986. uspijeva da oformi još jedan orkestar sa kojim je nastupao do kraja života.

Objavio je više od stotinu albuma snimljenih sa različitim orkestrima i ansamblima, među kojima se izdvajaju: ,,Soul Connection’’ mu donosi velika priznanja, ,,Bebop City’’, ,,Balkan Connection’’, ,,Balkan Blue’’, ,,In My Dreams’’, album ,,Samba do Mar“ otvara novo poglavlje u kojem Gojković prvi put komponuje inspirisan brazilskom muzikom, slijede ,,A Handful of Soul’’, ,,Samba Tzigane’’, ,,Latin Haze’’…

,,Uvijek sam volio da sviram brazilsku muziku, najviše mi odgovaraju melodija i harmonija, mada sebe smatram ,,beboperom’’. Naravno, Dizzy Gillespie u svoje vrijeme prvi je napravio taj ,,afro-cuban’’ zvuk. Volim da sviram i latin džez i bluz i balade, a i ovaj takozvani ,,Balkan džez’’, koji sam još 1961. počeo da sviram u Bostonu dok sam studirao na Berkliju.’’ (Duško Gojković: Insert iz intervjua za nedjeljnik ,,Vreme’’)

photo: Nemanja Zivkovic (duskogojkovic.com)
photo: Nemanja Zivkovic (duskogojkovic.com)

Iako je nastupao u prestižnim koncertnim dvoranama poput ,,Royal Albert Hall’’, ,,Carnegie Hall’’, na čuvenim džez festivalima širom svijeta, Duško je više volio iskustvo i intimnost džez klubova.
Nagradu i priznanje ,,Berklee Master of Global Jazz Award’’ dobio je u januaru 2021. Gojković je drugi umjetnik koji je ovu nagradu dobio poslije Waynea Shortera. ,,ECHO Jazz’’ nagradu za životno delo u Hamburgu dobio je u novembru 2022. i tom prilikom izjavio je da još uvijek svira.

,,Popijem malo bijelog vina, zapalim cigaru ali ne uvlačim – pućkam samo. Volim da pojedem dobro, volim da spavam dobro; ujutro džoging, vozim bicikl, nemam kola. Živim zdravo, trudim se da budem u fizičkoj formi. I vježbam trubu svaki dan par sati, tako da me to drži.’’  (Duško Gojković: Insert iz intervjua za nedjeljnik ,,Vreme’’)

photo: Nemanja Zivkovic (duskogojkovic.com)
photo: Nemanja Zivkovic (duskogojkovic.com)

Duško Gojković, džez trubač, kompozitor, aranžer, dirigent i jedan od najvećih muzičara na Balkanu, preminuo je 5. aprila 2023. u 92. godini u Minhenu.

,,Otišao je nenametljivo i tiho, kakav je i bio. Duškova truba, zvučala je prefinjeno, elegantno, snažno i prepoznatljivo. Autorski opus koji ostaje obilježile su brojne kompozicije, a prvi u svijetu je u savremeni džez uveo harmonsko i ritmičko muzičko nasljeđe Balkana . Otišao je vječiti mladić sa trubom’’, navodi se u saopštenju udruženja “Duško Gojković Džez Inicijativa’’ koje u cjelosti možete pročitati ovdje. 

Preporučujemo da pogledate starije fotografije Duška Gojkovića sa džezerima kao što su Dizzy Gillespie, Miles Davis, Chet Baker, Woody Herman i drugi: Gojković Jazz Crew (old photos)