JazzMne

Vasil Hadžimanov

 

Sa ponosom iščekujemo “Made In New York Jazz Festival Montenegro” koji će se održati od 15. do 18. juna 2023. godine u Tivtu i Podgorici. Ovaj festival predstavlja neponovljivu priliku da uronite u svijet vrhunske džez muzike i doživite nezaboravne nastupe renomiranih umjetnika.

Jedan od izvođača na ovogodišnjem festivalu je neumorni Vasil Hadžimanov, pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog čija energija i muzikalnost osvajaju srca publike širom svijeta. Vasil je nezaobilazna karika srpskog džeza, čija karijera obuhvata kraj dvadesetog vijeka i početak novog milenijuma. On nosi u sebi nasljeđe gena svojih predaka koji su značajno obilježili muzičke prostore Balkana.

Vasil je stekao svoje muzičko obrazovanje na prestižnom Berklee College of Music, gdje je usavršio svoje vještine i razvio jedinstveni stil. Nakon povratka u svoju domovinu, osnovao je Vasil Hadžimanov Band, koji je tokom godina doživio nekoliko transformacija, ali je ostao dosljedan svojoj viziji podržavanja individualnog izraza svakog člana benda. Ovaj sastav je snimio osam albuma, od kojih su mnogi doživjeli zavidne tiraže i mnogobrojne pozitivne recenzije širom svijeta u doba opšte redukcije diskografske industrije u domenu klasične, džez i umjetničke muzike uopšte.

Vasilova muzika je spoj različitih muzičkih pravaca, od progresivnog zvuka do world music elemenata. On virtuozno spaja balkanske motive sa džez harmonijama, stvarajući autentičan zvuk koji je prepoznatljiv i inspirativan. Njegova muzika vas vodi na jedinstvenu muzičku avanturu ispunjenu emocijama i energijom.

Pored svog matičnog sastava, Vasil je sarađivao sa mnogim drugim talentovanim muzičarima, uključujući klavirski duo sa Bojanom Zulfikarpašićem i trio sa Matijom Dedićem. Vasil se takođe istakao kao kompozitor filmske muzike za dokumentarne i igrane filmove, dodajući još jedan sloj kreativnosti svom izražavanju.

Osim svoje muzičke karijere, Vasil je posvećen i edukaciji mladih muzičara. Kao profesor na Muzičkoj akademiji u Štipu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prenosi svoje znanje i iskustvo novim generacijama, inspirišući ih da istražuju i razvijaju svoj umjetnički potencijal.

Valja istaći da su sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova u Srbiji proglašena za umjetnička djela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Ne propustite “Made In New York Jazz Festival Montenegro” i ovogodišnje izvođače koji će vas očarati svojom džezerskom dušom.

U subotu, 17. juna u džez klubu Sejdefa, u okviru festivala, koncert će održati Vasil Hadžimanov Band, sa početkom u 22 sata.

Vidimo se u Sejdefi i na Made In New York Jazz Festivalu Montenegro!

Online karte su dostupne ovdje.